Vorige pagina

Naar de top in de Frankenjura

Rivierdalen en hoogvlaktes, veel loofbossen en prachtige weiden: de Fränkische Schweiz - Frankenjura (uit het Jura tijdperk, toen hier een zee was en de rotsen koraalriffen waren) staat niet alleen bekend als een geweldig klimgebied met veel geperforeerd kalksteen, maar ook om zijn bier en uitstekende keuken! Dat maakt dat mensen die zich aangetrokken voelen tot de prachtige rotsen in de regio, al snel hun weg vinden naar een van de vele lokale brouwhuizen met hun bierbrouwerijen.
De meer dan 1.000 rotsen in de noordelijke en zuidelijke Frankische Jura (ook wel Fränkische Schweiz) trekken niet alleen klimmers uit Beieren en Duitsland aan, maar uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Er zijn routes in alle moeilijkheidsgraden. Het varieert van goed beveiligd sportklimmen tot routes die je alleen kunt klimmen als je vertrouwen hebt. En er is altijd wel iemand van een klimvereniging in de buurt, die jou als beginner vooruit wil helpen.  

De noordelijke Frankische Jura wordt gedomineerd door steil, rotsachtig gesteente. In het zuiden is de rots verticaler en minder gripvast.
Klimmen in de Frankische Jura heeft een lange traditie. Vooral in de jaren 80 was Frankenjura dé bestemming voor de echte durfals. Je vindt hier 's werelds eerste 8c ('Wallstreet') en 9a ('Action directe' 1991) en nog veel meer ultraklassiekers. Frankenjura was ook de geboorteplaats van het redpointconcept, dat halverwege de jaren 70 door Kurt Albert † werd geïntroduceerd.

Ook als je het niet door de ogen van een rotsbeklimmer bekijkt, is de Fränkische Schweiz een regio met ongeëvenaarde mogelijkheden. Het ligt in een driehoek tussen de schitterende steden Neurenberg, Bamberg en Bayreuth.  

Ongerepte natuur, frisse lucht, ontspannen in alle rust - als dit is wat vakantie voor jou betekent, dan ben je in het natuurpark Fränkische Schweiz - Frankische Jura aan het juiste adres. Hier wordt je één met de natuur.