Vorige pagina

Huttentocht in de Beierse Alpen

Direct boeken
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
 • Kleine groep, deskundige reisleiding, volledig verzorgd en boeiend programma.
 • 4 overnachtingen met verzorging in authentieke gezellige berghutten
 • Bezichtiging Schloss Neuschwanstein
 • Bezichtiging Schloss Linderhof
 • Panorama wandelingen met uitzichten op het unieke Voralpenland
 • Op de aankomst- en vertrekdag overnachtingen in een hotel in Oberammergau
 • Een combinatie van actief in de natuur met uitstapjes naar de Beierse cultuur
 • Inclusief Hüttenschlafsack en Hüttenschuhe

DEZE REIS IS NIET MEER TE BOEKEN. BINNENKORT PUBLICEREN WE NIEUWE BERGWANDELREIZEN VOOR VOLGEND JAAR. 

Volledig verzorgde 7-daagse bergwandelreis met reisleider van zondag 2 juni tot zaterdag 8 juni 2024 met een kleine groep van maximaal 12 personen (de reis gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen).  

Pak je rugzak en beleef een weekje er helemaal tussenuit tijdens deze heerlijke, geheel verzorgde wandelweek. Er zijn 5 wandeldagen over goed begaanbare wandelpaden. De kortste etappe is 7,1 kilometer en de langste is 15 kilometer met een maximale duur van 5 uur. Op basis van de afstanden en hoogteverschillen is deze reis geschikt voor de normaal geoefende wandelaar. Ervaring met bergwandelingen is niet noodzakelijk. 

Op de dag van aankomst en de dag van vertrek verblijf je in het authentieke, gezellige Beierse hotel Alte Post in Oberammergau. Daar tussenin zijn de wandelingen van hut naar hut. Een hut is geen hotel, maar het biedt wel een volledig verzorgd en comfortabel verblijf. Wat je extra nodig hebt is een speciale slaapzak (Hüttenschlafsack) en huissloffen (Hausschuhe); die zitten in de prijs voor deze reis ingebegrepen. Wandelen van hut naar hut is de mooiste manier om te genieten van de vergezichten in de natuur van de Ammergauer Alpen en het Ammergebirge. Hier, midden in de ongerepte natuur, waan je je in een andere wereld.

Een onmisbare sleutel om van de huttentocht een succes te maken, is de begeleiding door een reisgids. Beierenspecialist Peter van den Boom begeleidt de groep gedurende de hele reis vanaf het vertrek vanuit Arnhem. 

In deze bergwandelweek maken we tevens kennis met de geschiedenis van het voormalige Beierse koningshuis. De buitengewone schoonheid van de Ammergauer Alpen werd reeds in de 19e eeuw door de Beierse Sprookjeskoning Ludwig en zijn vader Maximilian gewaardeerd. We bezoeken hun koninklijke paleizen Linderhof en Neuschwanstein en overnachten in hun oude jachthuizen. 

We beginnen onze wandelreis aan de voet van de Alpen, in het dorp van de Passiespelen: Oberammergau. Het gaat over goed begaanbare wandelpaden door natuurpark de Ammergauer Alpen richting de grens met Oostenrijk. Het grandioze berglandschap van de Beierse Alpen houden we altijd in het zicht. 

Ontspannen wandelingen, de unieke bergpanorama's, de rijke Beierse cultuur en de Beierse gastvrijheid: zo beleef je samen Beieren met Bavariatrips!

Reisbeschrijving

Dag 1: Vertrek met de trein van Arnhem naar Oberammergau

Voor de reis wordt samen gekomen op het centraal station van Arnhem. Hier vertrekken we onder leiding van reisleider Peter rond 6.45 uur met een comfortabele trein naar Beieren. Er zijn overstapmomenten in Düsseldorf en München. Rond 15.30 uur zullen we arriveren en begint het genieten van het Voralpenland. In hotel Alte Post aan het stadsplein van Oberammergau, heet familie Preisinger je welkom. Dit hotel biedt alle ruimte om van de reis bij te komen en uitgerust te zijn voor de dag van morgen. Er is om 18 uur een gezamenlijk diner om deze lange reisdag goed af te sluiten. 

Dag 2: 1e etappe van Oberammegau naar Teufelstättkopf

Na het uitgebreide, gevarieerde Frühstück en de laatste voorbereidingen, gaat het om 10.30 uur met de bus naar het startpunt van de Beierse Wandeltour: Kloster Ettal. We laten het idyllische dorp Oberammergau voor enkele dagen achter ons. We werpen een blik op het prachtige kloostercomplex van Ettal, waarna het bergopwaarts gaat onder leiding van reisleider en wandelgids Peter van den Boom. Zo licht mogelijk bepakt met wat je strikt nodig hebt de komende wandeldagen is de huttentocht nu echt begonnen!  

De route gaat over de Kofel met daarbij een prachtig uitzicht over Oberammergau. Het eindpunt van deze eerste etappe is het August Schuster Haus. Het ligt bij de Pürschlinghäusern, de voormalige jachthuizen van Koning Maximilian II. Als er nog tijd en energie voor is, kan de top van de Teufelstättkopf op 1758 meter nog meegepikt worden. 
De avond hier is betoverend. We overnachten op eenzame hoogte: het August Schuster Haus ligt op 1564 meter. 

Samenvatting: Kloster Ettal - Kofel - Sonnenberg - August-Schuster-Haus; 4:45 uur - 12,7 km - stijging 876 hoogtemeters - daling 194 hoogtemeters

Dag 3: 2e etappe via bezoek aan Schloss Linderhof opwaarts naar de Brunnenkopf

Deze korte, maar prachtige etappe leidt ons bergafwaarts in het Graswangtal naar het kasteel Linderhof, het favoriete kasteel van König Ludwig II. Dit ligt sprookjesachtig mooi in het door bergen omgeven bosrijke, groene dal. Na de rondleiding door de magnifieke vertrekken van Linderhof hebben we een lunchpauze, voordat we beginnen aan de klim naar het Brunnenkopfhaus, de volgende overnachtingsplek. Hier kun je in de sfeervolle 'Hütte' (op 1602 meter) of op het schitterende terras heerlijk bijkomen van de inspanningen. Dit voormalige jachthuis is gebouwd in de tijd van König Ludwig II. 

Vanaf hier hebben de liefhebbers tevens de gelegenheid om de hoogste top van de Brunnenkopf (1718 m) te beklimmen.

Samenvatting: August-Schuster-Haus - Teufelstättkopf - Brunnenkopf - Brunnenkopfhütte (3 uur - 7,1 km - stijging 613 hm - daling 555 hm)

Dag 4: 3e etappe met grootse vergezichten naar het Ammergebirge

Na het ontbijt volgen we de Maximiliansweg door het koninklijke jachtgebied, hoog boven het Graswangtal. De panoramische bergkamwandeling gaat verder over de Feigenkopf. Daar pauzeren we op de top en genieten we van de lunch én de onbetaalbare schoonheid van het bergpanorama. Vanaf nu gaat het voornamelijk bergafwaarts naar de Bäckenalmsattel. Hier hebben we 2 mogelijkheden voor de resterende route. Ofwel dalen we rechtstreeks af naar de Kenzenhütte ofwel maken we een omweg via de hoger gelegen Vorderer Scheinberg (1827m). In ieder geval hebben we daarna een stevige Beierse maaltijd verdiend in het verblijf voor deze avond en nacht, de Kenzenhütte (1294m).

Samenvatting: Brunnenkopfhütte - Große Klammspitze - Grubenkopf - Hasentalkopf - Kenzenhütte (5 uren - 12,3 km - stijging 877 hm - daling 1167 hm)

Dag 5: 4e etappe: de grens over van Beieren naar Oostenrijk

Vandaag wandelen we van de Beierse Kenzenhütte naar de Ammerwald Alm in Oostenrijk. Onze route gaat over natuurlijke paden en we hebben te maken met een pad langs een geasfalteerde bergweg. 
We beginnen vanaf de Kenzenhütte bergopwaarts en passeren daarbij één van de indrukwekkendste bergen van Beieren, de grosse Klammspitze (1.924 meter). Daarna gaat het bergafwaarts naar het eindpunt van deze dag, de Ammerwald Alm. 

Kenzenhütte - Ammerwald Alm (4:25 uur - 15 km - stijging 418 hm - daling 611 hm)

Dag 6: 5e en laatste etappe via Schloss Neuschwanstein terug naar Oberammergau

Vandaag naderen we de grote finale van deze wandelweek. Een prachtig groen berglandschap met het wereldberoemde kasteel Neuschwanstein! 

We lopen van de Ammerwald Alm naar de Plansee. Dit pad is grotendeels vlak en we lopen gedeeltelijk langs de weg.
Na een wandeling van ongeveer 2 uur bereiken we de Plansee, een gigantisch Bergmeer. Vanaf hier is het nog 30 kilometer naar het kasteel Neuschwanstein. We nemen daarom de taxi en komen via Reutte en Füssen weer op Beierse bodem bij het parkeerterrein onderaan bij het kasteel. 
We maken een wandeling van 1,5 kilometer vanaf de parkeerplaats naar het hoger gelegen Schloss Neuschwanstein. Hier is de rondleiding van een half uur door de prachtige kamers van dit sprookjeskasteel. Na de rondleiding kan ieder zijn eigen gang gaan. Er zijn hier in Schwangau nog diverse andere bezienswaardigheden en uitzichtspunten. Reisleider Peter kan je van tips voorzien. Tussen 16.00 en 17.00 uur nemen we de bus (openbaar vervoer) voor een reis van 1,5 uur terug naar Hotel Alte Post in Oberammergau. Rond 19.00 uur gaan we samen aan tafel om te genieten van heerlijke Beierse specialiteiten en terug te kijken op de ervaringen van de afgelopen dagen.  

Samenvatting: Ammerwald Hütte - Plansee 1:45 uur - 8,2 km - stijging 230 hm - daling 400 hm

Dag 7: Terugreis via München en Düsseldorf naar Arnhem

Deze dag wordt het ontbijt extra vroeg geserveerd om rond 9.30 uur met de trein richting München te kunnen vertrekken. Vanaf München centraal station, nemen we onze comfortabele zitplaatsen in de ICE naar Düsseldorf en daarna Arnhem. De planning is rond 19.15 uur op centraal station Arnhem aan te komen. Tijd om afscheid te nemen van elkaar en wie weet tot snel weer!

Aanvullende informatie

 • Indien het minimumaantal deelnemers van 4 niet wordt bereikt, kan de reis tot 35 dagen voor aanvang door Bavariatrips worden geannuleerd. Het maximale aantal gasten is 12. 
 • Onze voorwaarden zijn conform de algemene reisvoorwaarden conform ANVR plus onze eigen aanvullende betalingsvoorwaarden. 
 • We wijzen je hierbij op het belang van een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Mocht je hier advies over willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.   
 • Duitsland in het algemeen en zeker ook Beieren, is het land van contant geld. Het advies is daarom niet volledig op pinbetalingen te vertrouwen.
 • Deze bergwandelweek is voor een ervaren wandelaar. Dat wil zeggen dat een duurwandeling van 15 kilometer geen problemen voor je moet opleveren. 
 • Ervaring met berg beklimmen is niet nodig.   
 • Voor meer informatie en bij twijfel, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.
 • Op sommige dingen, zoals het weer, hebben we geen invloed. Dat kan voor wijzigingen in het reisprogramma zorgen. De weersverwachtingen in het gebied waar deze wandelweek is, zijn in de periode van deze reis gunstig. Extreme weersomstandigheden welke de wandelingen onmogelijk maken, worden niet verwacht. In ieder geval zijn regenbuien geen belemmering voor de uitvoering van het wandelprogramma. 

Overnachtingen

 • De eerste en de zesde (laatste) nacht van de reis verblijven we bij hotel Alte Post in Oberammergau. Uiteraard is daar alles (d.w.z. bedlinnen, handdoeken etc.) aanwezig. Bij het boeken kun je kiezen voor de één persoons- of twee persoonskamer. 
 • De tweede, derde en vierde nacht zijn overnachtingen in berghutten, waar je zelf moet zorgen voor een Hüttensack, dat is een eenvoudige slaapzak zonder ritssluiting én Hüttenschuhe, een soort pantoffels. Beide zitten in prijs inbegrepen en worden na je boeking bij je thuisbezorgd. Ook dien je daar zelf voor handdoeken te zorgen. In deze berghutten zijn meer persoonskamers beschikbaar. Terplekke zullen we in onderling overleg, eventueel door middel van loting, de kamerindeling bepalen.   
 • De vijfde overnachting is ook in een berghut, echter hier zijn bedlinnen en handdoeken wél aanwezig. Hier hebben we de beschikking over 2, 3 en 4 persoonskamers. Terplekke zullen we (eventueel door middel van loting) de kamerindeling bepalen. 

Uitrusting/benodigdheden

Voor een wandeling in de bergen met overnachting in berghutten is het volgende nodig:

 • Hüttensack: deze is inbegrepen bij de prijs en wordt vooraf aan de reis bij je thuisbezorgd. De Hüttensack is de dunnere versie van een slaapzak. Deze is noodzakelijk, omdat de zak geen ritssluiting of andere metalen mag bevatten. 
 • Hüttenschuhe: deze zijn inbegrepen bij de prijs en worden vooraf aan de reis bij je thuisbezorgd. Deze zijn noodzakelijk, omdat je de hutten niet met bergschoenen mag betreden. 
 • Waterdichte jas.
 • Lichte regenbroek. 
 • Rugzak om je spullen tijdens de wandelingen in mee te nemen. 
 • Zaklamp. 

Inspanningsniveau en basisconditie

Door de af te leggen afstanden over onverharde en gedeeltelijk rotsachtige wandelpaden in combinatie met de daarbij te overwinnen hoogteverschillen, is voor deze reis een goede basisconditie vereist. Er is sprake van een middelmatig inspanningsniveau. Je conditie dient geschikt te zijn voor 5 afwisselende wandeldagen met een dagafstand van maximaal 15 kilometer, wat overeenkomt met maximaal 5 wandeluren op 1 dag. Ervaring met wandelen in de bergen is echter geen noodzaak. Er zijn overal goed begaanbare wandelpaden.  

Mocht je twijfelen, aarzel dan niet en neem contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden. 

Reisinformatie Duitsland/Beieren

Gebruik de link hieronder om nuttige informatie en tips over je vakantiebestemming Duitsland te vinden. De nadruk ligt op reiswaarschuwingen, paspoort- en visumregels, geld, contactadressen, communicatie en klimaat.

Reisinformatie Duitsland

Boekingen/prijzen/kamers

Boeken is mogelijk tot 21 april 2024, 6 weken voor aanvang van de reis. 

De totale prijs* van deze reis per persoon is berekend op basis van je keuze van het kamertype voor de eerste en laatste overnachting in het hotel. Voor de berghutten is vooraf geen keuze in kamertype vast te leggen. Er zijn daar verschillende 'meer persoonskamers' beschikbaar. Terplekke zullen we in onderling overleg, eventueel door middel van loting, de kamerindeling bepalen.

Na je boeking via www.bavariatrips.nl krijg je de bevestiging in je mailbox. Na je boeking krijg je ook toegang tot de persoonlijke, voor jouw boeking bestemde, pagina. Als je de hoofdboeker bent en daarmee ook voor anderen geboekt hebt, staat het je natuurlijk vrij om je persoonlijke pagina te delen met je medereizigers. Binnen 2 werkdagen na de boeking krijg je op je persoonlijke pagina de definitieve boekingsdocumenten en een verzoek voor de aanbetaling.

De reisleider zorgt daarna dat je via de persoonlijke pagina up to date wordt gehouden. Zo zorgt Bavariatrips ervoor dat je je goed voorbereid en goed geïnformeerd kunt verheugen op deze 'wunderbare' reis naar Bayern. 

Neem contact met ons op als het aantal personen waarvoor je wilt boeken niet uitkomt met de beschikbare kamers! Dan kijken we samen, want het is goed mogelijk dat we nog extra of andere kamers kunnen regelen.   

De reisleider/wandelgids

De reisleider is Peter van den Boom - tevens oprichter en mede-eigenaar (samen met zijn vrouw Carmen) van Bavariatrips. "Ik ben opgegroeid en woonachtig in Heeswijk-Dinther. Fervent liefhebber van de reisbestemming Beieren, door talloze vakanties in Beieren en mijn jarenlange verdieping in alles wat met Beieren te maken heeft. Sinds medio 2018 ben ik actief in de bemiddeling tussen Beieren en de Nederlandse reiziger via Beleef Beieren en sinds 2021 ben ik gecertificeerd reisleider. In juli 2023 zijn Carmen en ik gestart met Bavariatrips voor het samenstellen en begeleiden van volledig verzorgde (groeps)reizen naar de heerlijke vakantiebesteming Beieren.

De Ammergauer Alpen en het gebied aan de voet daarvan, het Voralpenland, vormen één van de mooiste natuurgebieden van Beieren. Het is niet voor niets dat oude heersers over Beieren dit gebied uitkozen voor het bouwen van hun kastelen en jachthuizen.

Ik ben direct na de boeking, tijdens de heen- en terugreis en in de bergen jouw steun en toeverlaat. Alles met het doel jou zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen, zodat je optimaal kunt genieten." 

Reis locatie

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis per trein (opstapplaats Arnhem)
 • 2 overnachtingen in hotel Alte Post
 • 4 overnachtingen in berghutten
 • Volledige verzorging: d.w.z. alle maaltijden vanaf het diner op de aankomstdag tot het ontbijt op de dag van vertrek
 • Entreegelden voor de rondleidingen
 • Reisleider van begin tot het eind van de reisweek
 • Transfers in het programma (taxi en bus)
 • Een eigen 'Hüttenschlafsack'
 • Eigen 'Hüttenschuhe'

Niet inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekering (dringend advies: zelf regelen aub)
 • Overige uitgaven, waaronder drankjes

Hotels

Hotel Alte Post (2 nachten)stersterster

Gelegen in het hart van Oberammergau, worden eeuwenoude traditie en de moderne wereld gecombineerd tot een bijzondere vorm van eersteklas Beierse gastvrijheid!

Berghutten (4 nachten)

Op hoogten boven 1.200 meter in de Ammergauer Alpen en het Ammergebirge bieden prachtig gelegen 'Berghütten' een comfortabel, goed verzorgd reisverblijf met een hartelijke ontvangst. Vroeger hadden de Beierse koningen hier hun buitenverblijven.

Interesse in deze reis?

Hulp nodig?

App of mail ons

whatsapp06-23437570

email info@bavariatrips.nl