Vorige pagina

Oktoberfest München 2024

Direct boeken
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
 • Rondleiding Schweiger Bräu en diner in het Brauhaus
 • Oktoberfest op de Wies'n in de Armbrustschützenzelt
 • Biercultuurwandeling inclusief highlights München en bezoek Oktoberfestmuseum
 • De Augustiner Bräu beleving in de oude 'Bierhalle'

DE EXCLUSIEVE OKTOBERFESTREIS MÜNCHEN 2024 ZAL NAAR VERWACHTING VANAF MAART 2024 TE BOEKEN ZIJN. EERDER KUNNEN WE NAMELIJK NOG GEEN TAFELS IN DE OKTOBERFESTTENT RESERVEREN.

HEB JE INTERESSE IN DEZE REIS? NEEM CONTACT MET ONS OP OF VOLG DE ' REIS AANVRAGEN' BUTTON.  Het beschreven programma, het hotel en bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Hier kun je geen rechten aan ontlenen. Zodra de definitieve reisinformatie beschikbaar is, naar verwachting in maart /april 2024, nemen we met voorrang contact met u op. 

Met zes miljoen gasten in ruim 2 weken tijd is het Oktoberfest het grootste volksfeest ter wereld. Het Oktoberfest is een van de bekendste uitingen van de rijke Beierse biercultuur. Bier is  onderdeel van het leven in München. Er is niets beters dan elkaar ontmoeten in een Biergarten of in een authentiek Brauhaus en te proosten op het leven. Maar de biercultuur is niet het enige wat München bijzonder maakt. Je maakt ook kennis met de meesterwerken van de oude architectuur, de typisch Beierse barok, de prachtige Englischer Garten en het schitterende centrale plein de Marienplatz.

Je overnacht in Hotel/Gaststätte 'Gästehaus am Turm'. Dit knusse hotel van familie Brand, bevindt zich in Markt Schwaben, een voorstad van München. Met de trein (vanaf het station dat op 800 meter loopafstand van het hotel ligt) sta je in ongeveer een half uur midden in het centrum van München of op de Wies'n (het Oktoberfestterrein).  

Reisbeschrijving

Dag 1: Vertrek uit Nederland en aankomst in Markt Schwaben I Kennismaking

DE REIS VANUIT NEDERLAND NAAR MÜNCHEN

Vanuit Nederland vertrek je per bus samen met de reisleider naar het station in Düsseldorf. Opstapplaatsen zijn Utrecht (omstreeks 4.15 uur) en Eindhoven (omstreeks 5.15 uur). De ICE trein Düsseldorf-München vertrekt rond 7.15 uur (gereserveerde zitplaatsen inclusief bagageruimte). De exacte tijden zijn uiterlijk 2 weken vooraf bekend. 
We verwachten rond 13.00 uur in Markt Schwaben (een voorstad van München) te zijn (na een overstap op het centraal station in München). Hier wacht de familie Brand van het hotel Gästehaus am Turm op ons voor het inchecken van alle gasten. Het hotel is een ' Hotel Garni', dat wil zeggen een hotel zonder restaurant- en barfaciliteiten. Wel is er een centrale koelkast, voor drankjes tegen een vergoeding.

HET VERBLIJF IN MARKT SCHWABEN

De naamgeving voor het hotel komt van de toren achter het hotel: dit een voormalige 'Wasserturm'. 
Je brengt de rest van de dag in en om het hotel door in de middelgrote plaats Markt Schwaben, een voorstad van München. In het verleden was Markt Schwaben klein en ver verwijderd van goede verkeersaansluitingen. De aanleg van de spoorlijn München - Simbach in 1871 en de verlenging van het spoor tot Erding in 1872 bracht een grote groei van de bevolking in Markt Schwaben. Deze spoorlijn zorgt er nu nog steeds voor dat je heel makkelijk en snel in München bent.
Door de groei werd In 1922 aan de plaats Schwaben de naam Markt toegevoegd. Markt werd in het verleden toegevoegd aan de wat grotere dorpen die het recht kregen om markten te houden.

Na het inchecken kun je vanaf 14 uur (inloopuur) terecht bij het gezellige Brauhaus van de bierbrouwerij Schweiger Bräu. Dit ligt op 300 meter van het hotel. Hier wacht je rond 15 uur een Begrüßungstrink vers uit de brouwerij voor een heerlijke 'Prosit'. Een rondleiding door de prachtige brouwerij van Schweiger met het authentieke, duurzame 'slow brewing' proces, mag niet ontbreken. De brouwerijtourrondleiding in 2 groepen wordt afgesloten met heerlijk 'zwicklen'. Dat is het zelf rechtstreeks tappen uit de lagertanks om het jonge bier te proeven.
Aansluitend wacht een authentieke ervaring uit de Beierse Wirtshauscultuur: een Beiers diner in de unieke atmosfeer van het Brauhaus. Daarmee beëindigen we deze lange, inspirerende dag. Morgen start de dag weer vroeg om goed voorbereid aan een dagje Oktoberfest te kunnen beginnen. 

Dag 2: Oktoberfest op de Theresienwiese

OKTOBERFEST IN DE ARMBRUSTSCHÜTZENZELT

Vandaag is de eerste echte kennismaking deze reis met het fenomeen Oktoberfest. De Dirndls en Lederhosen kunnen uit de koffers.

Het ontbijtbuffet staat al vanaf half 8 klaar. Dat is prettig, want om 8.30 uur stappen we de deur uit om de trein met nummer S2 vanaf Hauptbahnhof Markt Schwaben van 8.50 uur te halen. Voor het Oktoberfest stappen we uit bij de halte 'Hackerbrücke'. Vanaf deze halte is het 15 minuten lopen naar het Oktoberfestterrein. Van 10 tot 16 uur zijn er 3 tafels voor ons gereserveerd in de Ambrüstschützenzelt. Dat is de 2e tent aan de rechterkant als je het terrein op komt. Er is even tijd nodig om tijdens het drinken van je eerste Maß (= 1 literpul bier) van de dag, de indrukken op je in te laten werken in deze immense biertent. Maar je zult merken dat iedereen snel volledig ondergedompeld is in het Oktoberfestgevoel van de 'Wies'n'. Je krijgt naast de drinkbon van 20 euro een eetbon van 17,50 euro voor een heerlijke Beierse specialiteit. Het Oktoberfest is in 1810 ontstaan ter gelegenheid van het huwelijk tussen kroonprins Ludwig von Bayern en prinses Theresien von Sachsen-Hildburghausen. Het was een volksfeest met veel vermaak zoals paardenrennen. Door de groei van München en de liefde voor traditie en bier, is het uitgegroeid tot een immens evenement. De prinses heeft destijds, nadat kroonprins Ludwig I koning werd, haar eigen naam verbonden aan de vlakte waar het te doen is. Zo ontstond de Theresienwiese. Inmiddels spreekt met van de Wies'n. Op de Wies'n nemen we plaats in de Armbrustschützenzelt (de tent van de handboogschuttersgilden), waar je kunt genieten van het heerlijke Paulaner Oktoberfestbier uit München. Op de Wies'n mag alleen bier worden getapt van Münchener bodem. Dat betekent dat er 6 verschillende brouwerijen bier leveren. Elke tent heeft één merk. Over het Oktoberfestbier: dit is speciaal voor de gelegenheid gebrouwen. Het heeft een moutige unieke smaak, voortreffelijk voor elke bierliefhebber. Door de gezelligheid, muziek en de geweldige sfeer van saamhorigheid vliegt de tijd voorbij. 

NA HET BEZOEK AAN DE ARMBRUSTSCHÜTZENZELT

Om 16 uur wordt je verzocht plaats te maken voor een volgende groep die tafels gereserveerd heeft. Na de tijd in de  Armbrustschützenzelt is het programma vrij. Reisleider Peter is om 16 uur bij de uitgang van de tent aanwezig om je terplekke van tips te voorzien als je niet goed weet wat nu te gaan doen. Afhankelijk van hoeveel energie je nog hebt, zijn er verschillende mogelijkheden om je te vermaken op de Wiesn. Een alternatief is de stad verder verkennen of je kiest voor de reis terug naar het hotel om daar lekker bij te komen van de indrukken van vandaag. Tegen de honger adviseren we je wat te nuttigen van de Beierse specialiteiten bij vele eettentjes/kraampjes op de Wiesn. In de stad zijn minder mogelijkheden en kan het zomaar zijn dat op dit tijdstip van de dag Oktoberfestvierders worden geweerd. Uiteindlijk zal iedereen de dag op zijn of haar manier afsluiten. Maar iedereen kan weer comfortabel, eventueel tot laat in de avond, met de S2 in Markt Schwaben belanden om te gaan genieten van een  welverdiende nachtrust. 

Dag 3: Biercultuurtour door München

DE BEIERSE BIERCULTUUR IN MÜNCHEN

De biercultuur in München is wereldberoemd. De geschiedenis van het koninkrijk Beieren heeft voor pracht en praal gezorgd in deze voormalige hoofdstad. Maar ook heeft München een zwarte bladzijde in haar geschiedenis als broedplaats voor het nationaal socialisme. Vandaag verdiepen we ons in de biercultuur en zullen we indrukken opdoen van wat aan de rijke geschiedenis van Munchen herinnert. De beste manier om München te leren kennen is te voet. Zo geniet je optimaal van alle pracht en praal en de heerlijke sfeer in de stad. Na vandaag kun je je als een ingewijde beschouwen op het gebied van de Münchener bier- brouw- en Biergartencultuur en heb je een indruk van de highlights van de oude binnenstad. 

DE STADSWANDELING

Na het Bayerische Frühstück - niet te vroeg vandaag - halen we om 10 uur een frisse neus op weg naar het station van Markt Schwaben. De eerste bestemming van de dag is de Chinesischer Turm in de Englischer Garten. Daarvoor maken we eerst een lekkere ochtendwandeling naar het inmiddels bekende station van Markt Schwaben om de S2 naar München te nemen. Vandaag ligt de nadruk op het ontdekken van waar München wereldwijd bekend om is en dat ligt in het verlengde van het Oktoberfest. Het is natuurlijk het bier uit München. Het wordt een authentieke tour.  Rond 11 uur zijn we bij de prachtig midden in de Englischer Garten gelegen Biergarten van formaat. Het ligt rondom der Chinesische Turm, een pagode uit het jaar 1790. Hier is de op één na grootste Biergarten van München met 7.000 zitplaatsen. Al om 10 uur in de ochtend kan men hier terecht om ontspannen te genieten in een heerlijk ambiance. Dat doen wij dus ook met een korte pauze. Let op: bij slecht weer is alleen de kiosk open, waarbij wel zitplaatsen aanwezig zijn, maar geen overdekte plaatsen.
Na het wegspoelen van de dorst in deze groene omgeving, wordt het tijd voor een wandeling door de Englischer Garten richting het centrum van München. Onderweg zijn er prachtige plekken met uitzichten in dit grootste stadspark van Europa. Een must is het om vanaf de Monopteros (Griekse tempel; in de barokke tijd een geliefd bouwmotief in tuinen) de skyline van het oude München te bewonderen.

OKTOBERFEST- EN BIERMUSEUM

Net voorbij het groene stadspark (ongeveer 2 km lopen) kiezen we voor de afslag naar het Oktoberfest- en biermuseum. Rond 13 uur hebben we daar een rondleiding met een gids. Rond 14 uur wacht ons in de 'Museumstube'  een lichte hap, nadat men voor ons een lekker vat verse Augustiner heeft aangeslagen. Wetenswaardig is nog dat dit museum onder de stichting valt van de aandeelhoudersfamilie met als 1e doel de Augustiner brouwerij zelfstandig te houden en als 2e doel het instandhouden van markante oude gebouwen. Hier komen beide doelen samen: men schenkt Augustiner in het oudste burgerhuis van München.

HET OUDE MÜNCHEN

Hierna vervolgen we onze stadswandeling richting de Marienplatz. De route gaat door de straat met de Odeonsplatz met de Feldhernnhalle. Deze plek is historisch, omdat hier de 'Bierkellerputsch' van Hitler en andere NS-kopstukken in 1923 werd teneergeslagen. In 1925 werd, nadat Hitler weer vrijgekomen was uit de gevangenis, hier de NSDAP opgericht. Voorbij deze plek ligt de Marienplatz: het bekendste en zeker ook het mooiste plein van München of misschien wel van Duitsland. We zetten de wandeling hierna voort voor een pareltje van de Beierse Barok. Niet voor niets wordt de typering van Beieren soms tot 3 termen gereduceerd: bier, bergen en barok. Wat barok inhoudt krijg je in al zijn facetten te zien in de Asamkirche. 

AUGUSTINER BRÄU

Aan de bierwandeling komt rond 17 uur een eind met als klap op de vuurpijl, een authentieke Mass en een Beiers hoofdgerecht in de oude stallen van de Augustiner Brauerei. Hier is de huidige brouwerij gevestigd sinds 1885. In 1328 werd de brouwerij opgericht door de Augustiner monniken. Tijdens de secularisatie werd in 1803 het klooster en daarmee de brouwerij van de staat. Daarna kwam het in 1825, tot op de dag van vandaag, in handen van de familie Wagner. JW in het logo herinnert aan de initialen van Josef Wagner. Hier in de oude bierhallen proef je de pure Beierse traditie en het meesterlijke vakmanschap. Men heeft een eigen mouterij, schenkt zowel hier als op de Wiesn, het bier uit houten vaten en je ziet de prachtige paarden in hun stallen staan. Bij het verlaten van de Augustiner Bierhalle lonken buiten de klanken van het Oktoberfestterein. De Wies'n ligt op loopafstand.

OKTOBERFEST

Deze laatste avond van onze reis staat ter beschikking om het paradijs van de Wies'n nog een keer te verkennen. Deze zaterdag is de drukste dag van het hele Oktoberfest. Laat je meevoeren in de stroom van de topdrukte! Je komt ogen en oren tekort. In kleine groepjes kan het mogelijk zijn om je te mengen in het feestgedruis in 1 van de grote tenten. Natuurlijk is er ook alle ruimte om je verdiepen in alles wat het Oktoberfestterrein biedt aan kermisattracties en de kleinere bier- en ook wijntenten. Tussen 22.30 en 23.00 uur sluiten de meeste attracties. Je vindt na afloop weer makkelijk het thuishonk in Markt Schwaben dankzij de goede verbinding via de S2 lijn vanaf de treinstations in München.    

Dag 4: Laatste dag I Terugreis

De ochtend van het vertrek benutten we vanaf 7.30 uur voor het genieten van het ontbijtbuffet en het afscheid nemen van ons Hotel am Turm. 

Om 9.15 uur verzamelen we in de hotellobby, nadat iedereen ervoor gezorgd heeft dat zijn kamersleutel is ingeleverd. Met de ingepakte bagage en een heleboel nieuwe ervaringen, gaat de reis terug naar Nederland. Uiterlijk 9.30 uur lopen we naar het station, waar ongeveer 9.55 uur de trein naar München vertrekt. Rond 10.50 uur vertrekt de ICE van München naar Düsseldorf, aankomst omstreeks 15.30 uur. Daar staat het busvervoer gereed om je terug te brengen naar Nederland. Naar verwachting arriveren we om 17.30 uur in Eindhoven en om 18.30 uur in Utrecht. 

Toelichting op het programma

 • Indien het minimumaantal deelnemers van 8 niet wordt bereikt, kan de reis tot 35 dagen voor aanvang door Bavariatrips worden geannuleerd.
 • Mocht je nog geen doorlopende reisverzekering hebben, dan raden we je sterk aan een reisverzekering af te sluitien. Ook raden we een annuleringsverzekering aan. 
 • Over fooien (Trinkgeld): in Duitsland is het gebruikelijk fooien te geven. Fooien zijn in alle gevallen een uiting van tevredenheid en worden door de ontvangers beschouwd als een persoonlijke erkenning voor de verleende service. 
 • Duitsland in het algemeen en zeker ook Beieren, is het land van contant geld. Op het Oktoberfest wordt afgerekend met contant geld. Er zijn tenten met een geldautomaat, waar je contant geld kunt opnemen.
 • In het geval van Coronamaatregelen die een verblijf in Beieren onmogelijk maken, kun je je boeking vooraf aan de reis kosteloos annuleren. 

Inspanningsniveau

Op dag 3 is de stadswandeling door het prachtige Mücnhen. Dit is een lichte wandeling. Dat wil zeggen dat er nauwelijks hoogtemeters afgelegd hoeven te worden. Ook de afstand en de totale duur van de wandeling blijft binnen de perken. Deelnemenden aan deze reis dienen goed ter been te zijn, echter men hoeft niet getraind te zijn. We hopen op aangenaam weer, maar in deze tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden variëren. Daarom raden we aan de weerberichten in de gaten te houden. 

Verder is het goed om te weten dat regenachtig weer in principe geen reden voor een wijziging in het programma. 

Vervoer

 • De heen-en terugreis zijn met bus-en treinvervoer. Het openbaar vervoer terplekke biedt uitstekende aansluitingen tussen het hotel, het centrum van München inclusief het Oktoberfestterrein. We hebben hiermee een milieuvriendelijke manier van reizen.  
 • In de prijs zitten tevens openbaar vervoer tickets voor op de plaats van bestemming. Deze zijn nodig voor dag 2 en dag 3 van de reis om je snel en ontspannen te kunnen verplaatsen tussen Markt Schwaben en München. 

Algemene informatie over de vakantiebestemming Duitsland

Gebruik de link hieronder om nuttige informatie en tips over je vakantiebestemming Duitsland te vinden. De nadruk ligt op reiswaarschuwingen, paspoort- en visumregels, geld, contactadressen, communicatie en klimaat.

Reisinformatie Duitsland

Reisleider

De reisleider is gedurende deze reis:

 • het aanspreekpunt voor alle vragen en wensen.
 • begeleider tijdens de heen- en terugreis. 
 • de reisgids voor de excursies en de activiteiten.
 • degene die voor een optimaal verloop van je reisprogramma zorgt. 

De reisleider is Peter van den Boom - tevens oprichter en mede-eigenaar (samen met zijn vrouw Carmen) van Bavariatrips. "Ik ben opgegroeid en woonachtig in Heeswijk-Dinther. Fervent liefhebber van de reisbestemming Beieren, door talloze vakanties in Beieren en mijn jarenlange verdieping in alles wat met Beieren te maken heeft. Sinds medio 2018 ben ik actief in de bemiddeling tussen Beieren en de Nederlandse reiziger via Beleef Beieren en sinds 2021 ben ik gecertificeerd reisleider. 

Ik ben tijdens het reisprogramma aanwezig voor alle steun, vragen en begeleiding. Alles met het doel jou zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen, zodat je optimaal kunt genieten." 

Boeking

Na je boeking via www.bavariatrips.nl krijg je bevestiging in je mailbox. Na je boeking krijg je ook toegang tot de persoonlijke, voor jouw boeking bestemde, pagina. Binnen 2 werkdagen na boeking krijg je de definitieve boekingsdocumenten en een betalingsverzoek. Als je de hoofdboeker bent en daarmee ook voor anderen geboekt hebt, staat het je natuurlijk vrij om je persoonlijke pagina te delen met je medereizigers. 

De reisleider zorgt daarna dat je via de persoonlijke pagina regelmatig up to date wordt gehouden. Zo zorgt Bavariatrips ervoor dat je je goed voorbereid en goed geïnformeerd kunt verheugen op deze 'wunderbare' reis naar Bayern. 

Je kunt per kamer en kamertype boeken. Neem contact met ons op als je vragen hierover hebt of het aantal personen niet uitkomt met de beschibkare kamers!

De totale reissom per persoon is: 

 • op basis van een éénpersoonskamer: € 720,-. 
 • op basis van een tweepersoonskamer: € 635,-. 
 • op basis van een driepersoonskamers: € 595,-. 

De uiterlijke boekingsdatum voor deze reis is 31 juli 2023! DEZE REIS IS NIET MEER TE BOEKEN OP DIT MOMENT. 

HOUD WWW.BAVARIATRIPS.NL EN DE NIEUWSBRIEF IN DE GATEN VOOR NIEUW GEPLANDE REIZEN, INCLUSIEF DE OKTOBERFESTREIS IN 2024! 

Reis locatie

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis met opstapplaatsen Utrecht en Eindhoven
 • 3 overnachtingen
 • 3 keer ontbijtbuffet
 • Reisleider begeleiding tijdens de hele reisduur
 • Passpartout OV München 2 dagen
 • Begroetingsdrankje in het Brauhaus
 • Rondleiding Schweiger Bräu
 • Diner op de aankomstdag
 • Zwickln (bier uit de biertank) aan t einde van de rondleiding Schweiger Bräu
 • Oktoberfestreservering in Armbrustschützenzelt
 • 40,- euro drink- en eetbonnen voor in de Oktoberfesttent
 • Stadswandeling op zaterdag
 • Een 'Maß' Hofbräubier in de biergarten van de 'Chinesischer Turm'
 • Bier- en oktoberfestmuseum rondleiding met gids
 • Brotzeit (lunch) bij het museum in de Museumstube
 • Bier uit houten vat plus Beiers avondgerecht in de Bierhalle van Augustiner Bräu

Niet inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekering (dringend advies: zelf regelen aub)
 • Fooien

Hotels

Motel Einstein

Alle kamers zijn voorzien van toilet, douche, tv en WIFI. Klik onder het logo voor alle informatie over het hotel en de kamers.

Interesse in deze reis?

Hulp nodig?

App of mail ons

whatsapp06-23437570

email info@bavariatrips.nl